Σελίδες

Οικονομική Κρίση - Το Μεγάλο Ξήλωμα Αρχισε


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣ !!!
Το Μεγάλο Ξήλωμα Άρχισε.

Από το 2009, βρισκόμαστε μάρτυρες μιας παγκόσμιας οικονομίας βαθιά κρίσης που όλο το βάρος μας και οι συζητήσεις μας έχουν έχει πέσει στο Χρηματοοικονομικό Δανεισμό.

Τεχνητά χαμηλά επιτόκια και τεχνητά υψηλές τιμές ακινήτων σε πολλά έθνη του Αναπτυγμένου Κόσμου δημιούργησαν μία παγκόσμια πιστωτική φούσκα. Αυτή ή φούσκα έσκασε το 2007. Τα αποτελέσματα αυτής της κατάρρευσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος μόλις τώρα γίνονται αντιληπτά. Ή οικονομική κάμψη πού προκλήθηκε μπορεί να καταλήξει σε μία ύφεση ή οποία να διαρκέσει περισσότερο από μία δεκαετία (10ετία). Άραγε ήμαστε προετοιμασμένοι ;

Ή κατάρρευση της αγοράς ασφαλίστρων κινδύνου αποτελεί ένδειξη ενός πολύ μεγαλύτερου κινδύνου πού διατρέχει το σύστημα.


Tα μέσα αντασφάλισης (hedges) είναι μονάχα ένα μικρό μέρος της παγκόσμιας αγοράς παραγώγων πού έχει αξία μεγαλύτερη των εξακοσίων τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Υπάρχουν και άλλα παράγωγα πού είναι εξίσου επικίνδυνα.

Ό βετεράνος επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ αποκαλούσε τα παράγωγα «ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί».

Όλες oι αρνητικές οικονομικές ειδήσεις, αλλά ή εμφάνιση του ίου Η1Ν1 μας θέτουν υπό αμφισβήτηση βασικά ζητήματα πού θεωρούμε δεδομένα σε μία σύγχρονη βιομηχανοποιημένη κοινωνία ή οποία άφησε πίσω της την γεωργική και βιομηχανική επανάσταση και από το 1989 έχει εισέλθει στην τρίτη (3η) βιομηχανική επανάσταση ή όπως αποκαλείται στην «κοινωνία των πληροφοριών» και από την εποχή της ΑΓΟΡΑΣ εισήλθαμε στην εποχή της ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ. Εισήλθαμε από την βιομηχανική παραγωγή στον πολιτισμικό καπιταλισμό.

Σε αυτή την νέα εποχή, την Εποχή της Πρόσβασης,
1. Οι ΑΓΟΡΕΣ παραχωρούν την θέση τους στα ΔΙΚΤΥΑ
2. Οι ΠΩΛΗΤΕΣ και οι ΑΓΟΡΑΣΤΕΣ αντικαταστάθηκαν από ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ και ΧΡΗΣΤΕΣ.
3. Η ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ αντικαθίσταται σταθερά από την ΠΡΟΣΒΑΣΗ.

Στον σύγχρονο εμπορικό κόσμο, αυτό που χρειάζεται περισσότερο για να διεξάγει κανείς επιχειρηματική δραστηριότητα είναι να μπορεί να δανείζεται.

Στην εποχή των ΑΓΟΡΩΝ, τα ιδρύματα που συγκέντρωναν το φυσικό κεφάλαιο ασκούσαν αυξανόμενο έλεγχο στην ανταλλαγή των αγαθών ανάμεσα στους πωλητές και στους αγοραστές.

Στην εποχή των ΔΙΚΤΥΩΝ, οι προμηθευτές που συγκεντρώνουν το πολύτιμο πνευματικό κεφάλαιο, αρχίζουν να ασκούν έλεγχο στις συνθήκες και τους όρους βάσει των οποίων οι χρήστες εξασφαλίζουν πρόσβαση σε κρίσιμες ιδέες, γνώσεις και ειδημοσύνη.

Μέχρι το 2050 ίσως να χρειάζεται μόνο το 5% του πληθυσμού των ενηλίκων για την διαχείριση και λειτουργία της παραδοσιακής βιομηχανικής σφαίρας. Αγροκτήματα, εργοστάσια και γραφεία θα είναι χωρίς εργαζομένους.

Η Τρίτη Βιομηχανική Επανάσταση εξαπλώνεται σε όλη την οικονομία, αυτοματοποιώντας όλο και περισσότερο τους τομείς της βιομηχανίας και της παροχής υπηρεσιών και αφαιρώντας τις εργασίες εκατομμυρίων υπαλλήλων κι εργατών.  Η εγκληματικότητα και η βία θα αυξάνονται. Παγιδευμένοι σε μια καθοδική σπείρα και με λιγότερα δίκτυα ασφαλείας να απαλύνουν την πτώση τους, ολοένα και πιο πολλοί άνεργοι θα στρέφονται εκ των πραγμάτων στο έγκλημα για να επιβιώσουν.
Κλειδωμένοι έξω από το νέο παγκόσμιο χωριό της υψηλής τεχνολογίας, θα βρίσκουν τρόπους να μπαίνουν λαθραία μέσα για να παίρνουν δια της βίας όλα όσα τους στερούν οι δυνάμεις της αγοράς.

Οι τεχνολογικές μεταβολές στην παραγωγή ειδών διατροφής οδηγούν σε ένα κόσμο χωρίς αγρότες με ανείπωτες συνέπειες για 2,4 δις ανθρώπων που εξαρτώνται από την ΓΗ & την ΓΕΩΡΓΙΑ. Στην επερχόμενη εποχή της υψηλά αυτοματοποιημένης αγροτικής οικονομίας του εργαστηρίου, το μοναδικό μέρος της διαδικασίας που χρειάζεται να παραμείνει υπαίθριο είναι η συγκέντρωση της ηλιακής ενέργειας σε φυτείες βιομάζας γιατί εκεί βρίσκεται ο ήλιος. Αλλά οι υπόλοιπες διαδικασίες, εφόσον έχετε την ενέργεια, δεν είναι ανάγκη να πραγματοποιούνται στο έδαφος (χωράφι), έτσι εξαλείφονται και τα περιβαλλοντικά προβλήματα».

Η αντικατάσταση της φυσικής υπαίθριας βανίλιας από καλλιέργειες φυτικών κυττάρων μέσα στο εργαστήριο, έχει σαν συνέπεια ενώ η τιμή της φυσικής βανίλιας $2.640 το κιλό, η τιμή στην γενετική να είναι $55 το κιλό, δημιούργησαν οικονομικό αντίκτυπο ανεργίας και μη αναδιανομής εισοδήματος, σ' ένα ολόκληρο φάσμα επιπέδων για τις χώρες παραγωγούς βανίλιας που αγορά της πλησιάζει τα $200 εκατ. Σκεφτείτε την παγκόσμια αγορά καρυκευμάτων που πλησιάζει τα $3δισ και την Ζάχαρη. Πάνω από 10 εκατ αγρότες θα μείνουν άνεργοι σε Α! φάση.

Ήδη τα πρώτα εργοστάσια που λειτουργούν μόνο με δύο εργαζόμενους εμφανίστηκαν και εδώ. Ένας άνθρωπος και ένα σκυλί. Ο άνθρωπος να ταΐζει το σκύλο και ο σκύλος να φυλά τον άνθρωπο ώστε να μην μπει στις εγκαταστάσεις τους Εργοστασίου.

Πλέον η παραγωγή φτάνει κατευθείαν στον χρήστη. Έτσι παύει και η αναδιανομή εισοδήματος και αυξάνει και η ανεργία, με αποτέλεσμα περισσότερο ελεύθερο χρόνο για τον άνθρωπο, αλλά που δεν ξέρει πως και που να τον διαθέσει και σε λίγο θα δούμε τον ελεύθερο χρόνο ως πηγή εισοδήματος και θα φορολογιθεί.

Είμαστε πλέον αναγκασμένοι να αναρωτηθούμε:
1. Πόσο πίεση μπορεί να αντέξει μία κοινωνία πριν αρχίσει να ξεφτίζει;

2. Πόσο ασφαλείς θα είναι οι πόλεις μας σε ένα ή σε πέντε χρόνια από τώρα;

3. Θα συνεχίσουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ να είναι γεμάτα με αυτήν την απίστευτη αφθονία και ποικιλία αγαθών

4. Θα έχουμε άφθονο πετρέλαιο για να λειτουργούμε

5. Τι θα μας συμβεί με μια διακοπή ρεύματος μεγαλύτερης των 7 ημερών;

6. Τι θα γίνει με μια πανδημία ;

7. Τι θα γίνει με την Οικονομική Κρίση αφού σε όλα τα παραπάνω δεν είμαστε αυτάρκης ως κράτος  ??

8. Υπάρχουν εφεδρικές ή εναλλακτικές λύσεις ;